Dania z grzybami nameko.

9. Tofu w sosie grzybowym nameko .

    

Składniki : 4 porcje

  • 2 kostki  tofu (2x160 g),
  • 250 g grzybów nameko
  • 2 szklanki wody,
  • po 1 kostce bulionu grzybowego i warzywnego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej wielkości pora
  • gałka muszkatałowa
  • 4-6goździkółw
  • jasny sos sojowy
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie :

Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju dodając po 5 min por pokrojony w krążki , następnie dodajemy nameko i smażymy około 15 min. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostki  bulionu, wrzucamy ziele angielskie i goździki, dobrze mieszamy i wlewamy na patelnię, dodajemy pozostałe przyprawy i całość smażymy na wolnym ogniu około 10 min W pozostałej szklance wody rozmieszać mąkę i dolać do patelni gdy jej zawartość zacznie wrzeć . Całość smażymy jeszcze około 6-8 min bez przerwy mieszając . Serki tofu kroimy na połowy , układamy na talerzykach i zalewamy gorącym sosem grzybowym . Podajemy na zimno po przestygnięciu sosu.

   

 

Autor przepisu :  Krzysztof Biernacki

 

 

Powrót do menu.

 

              

mycomed@grzyby.info  www.shiitake.pl   www.mycomed.eu   691 499 649