Dania z grzybami nameko.

13. Smażone grzyby nameko ze szparagami .

    

Składniki : 4 porcje

  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 500 g szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 500  g grzybów nameko
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g  wytrawnego sherry
  • 50 g bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Wykonanie :

Grzyby nameko  umyć, szparagi pokroić na 3-4 cm kawałki , czosnek drobno posiekać , boczek pokroić na kwadraty . Na patelni rozgrzać olej dodać  boczek , szparagi i smażyć około 3 min ciągle mieszając po czym dodać grzyby i czosnek, smażyć około 5 min . W misce wymieszać cherry , bulion, sos ostrygowy, sok z cytryny, cukier, sól i olej sezamowy. Wlać całość do patelni i smażyć kolejne 4-5  minut dobrze wymieszać. Serwować na gorąco.

   

 

Wykonane :  Krzysztof Biernacki

Przepis zaczerpnięty z  www.kuchniaazjatycka.com

 

 

Powrót do menu.

 

              

mycomed@grzyby.info  www.shiitake.pl   www.mycomed.eu   691 499 649