Dania z grzybami nameko.

13. Jajka z farszem grzybowo-serowym .

    

Składniki : na 12 jaj

  • 12 jajek średnie lub duże
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 200 g grzybów nameko
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek szczypioru
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 
  • 1/2 szklanki bulionu rosołowego
  • 100 g sera pleśniowego Lazur
  • soł pieprz
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Wykonanie :

Jajka gotujemy na twardo , studzimy obieramy ze skorupek i kroimy na połowy . Grzyby nameko i boczek kroimy w drobną kosteczkę i smażmy na oleju arachidowym około 5 min , odlewając bulionem rosołowym , następnie  dodajemy ser  pokrojony w kostkę i mieszamy do całkowitego roztopienia , podlewając bulionem . Dodajemy drobno krojony szczypior śmietanę,  olej sezamowy , olej sezamowy , sól ,  pieprz , całość smażymy na wolnym ogniu do zagęszczenia , Tak otrzymany farsz lekko studzimy i nakładamy na połówki jajek . Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy na zimno jako przekąska .

 

   

 

Przepis i wykonanie :  Krzysztof Biernacki

 

 

Powrót do menu.

 

              

mycomed@grzyby.info  www.shiitake.pl   www.mycomed.eu   691 499 649